Prihvatljivi nokti za novu školsku godinu

Nova školska godina polako se zahuktava. Svratih do moje drage prijateljice da čestitam njenoj ćerkici polazak u srednju školu i pri rukovanju sa devojčicom ostadoh u šoku! Devojčica, pardon devojka, je za polazak u novu školu morala da bude tip top sređena. Tom prilikom je pored frizure, išla da “uradi” i nokte, jer naravno danas svaka devojka ima nokte “urađene” u salonu.

Mom šoku nije doprinelo ni njeno sređivanje, ni to što je išla na frizuru i nadogradnju noktiju za polazak u školu (u redu možda sam ja staromodna možda zaista DEVOJKAMA od petnaest godina treba sve to) već oblik i boja tih noktiju. Njeni nokti su bili blago rečeno predugački i krojeni u špic, koji gotovo da se već savija ka unutra zbog veličine nokta, a o boji ne smem ni da vam govorim! “Pa zar se sa takvim noktima polazi u školu crno dete, zar takav prvi utisak želiš da ostaviš, utisak veštice?” , ne mogah da je ne upitam. Ona se nasmejala, shvatila je to kao šalu. Razumela sam je s obzirom da znam da mozak nije u toku leta nadogradila ni jednom pročitanom knjigom. Pogledah u prijateljicu, koja je samo slegnula ramenima. “Otišla je sama.”, reče. Sada moraju da čekaju dve nedelje do sledeće korekcije, jer nema da joj da 1800 dinara svake nedelje za nokte. I tako dva puta mesecno preko 3000 dinara samo za nokte, uz sve ostale troskove koje jedan tinejdžer nosi uz sebe. Pri tome, moja drugarica zaista nije neko ko ima viška novca, ona mukotrpno odvaja od svojih vec maksimalno snizenih prohteva da se njena devojka ne bi osećala drugačijom u odnosu na vršnjakinje.

Ne želim da osuđujem, niti da opravdavam ovakvo ponašanje, na mojim čitateljima je da to podrže ili ne podrže u zavisnosti od njihove lične percepcije. Želim samo da pokažem nekoliko sličica tim devojčicama. Da vide šta su donekle prihvatljivi nokti za polazak u prvi razred srednje škole.

  • Kraći nokti koji se ne savijaju od dužine.
  • Frenč (može biti u svim bojama). Ne nikako papagajske varijante drečavih boja preko cele površine nokta.
  • Voćkasti dezeni umesto alke na vrhu nokta
  • Ravni i obli oblici a nikako, neprirodni špicevi…

Možda im galerija da neku inspiraciju, ali ja i dalje stojim iza toga da su za njih najbolje i najlepše prirodne varijante nokta u bilo kom obliku. Tinejdžerke žele dugačke nokte? Neka se potrude da ih odneguju same. A kada se zaposle neka daju toliku sumu novca mesečno i prave nokte kakve žele. Za taj novac bolje da upišu časove gitare ili da ga odvajaju na svoju karticu i imaju za još jedno letovanje i to neko bolje letovanje. Naravno da tinejdžerke ne razmišljaju na taj način, dok god ih mi ohrabrujemo u njihovim željama. Devojčica o kojoj pričam je odlična učenica koja je nažalost kao i većina njenih drugarica podlegla uticaju loših medija i modnih “stručnjaka”, kao i pritisku okoline.

I tako ja ostavih moju drugaricu koja je tek krenula da rešava probleme na dugim stazama puberteta, ne bi li sa vama što pre podelila ovu galeriju jer možda neke devojke imaju zakazano baš za danas.

Odoh sada da se družim sa mojim devojčicama dok su još male, u nadi da će  sa petnaest bar neki majčin savet usvojiti.  😀

Do čitanja,

Maja .

Poruka nama i našim olimpijcima